Aday Öğrenciler

Psikoloji Bilimi: Tanımı ve Kapsamı

   Psikoloji, insan davranışlarını, duygularını, zihinsel ve gelişimsel süreçlerini bilimsel yöntemlere dayanarak açıklamaya; bunun yanında hayvan davranışlarını da anlamaya çalışan temel bir bilim dalıdır. Psikoloji disiplini, benimsediği bilimsel yöntemler yoluyla elde edilen veriler aracılığıyla hem teorik hem de uygulamalı alanlara katkı sağlamakta ve bu anlamda geniş bir yelpazeyi içermektedir. Örneğin Psikoloji biliminin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi, psikometri gibi farklı anabilim dalları, sağlık, eğitim, endüstri ve siyaset gibi pek çok farklı alanla etkileşimde bulunarak disiplinler arası geniş açıklamalar yapmaya olanak tanımaktadır.

 

Tarihçe

   Çankırı Karatekin Üniversitesi Psikoloji Bölümü, 5 Anabilim Dalı’ndan oluşmak üzere ve Edebiyat Fakültesi`ne bağlı olarak 2014 yılında kurulmuştur. Bu kuruluş tarihi itibariyle öğretim üyesi ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak bölümümüz ilk kadrosunu, Yükseköğretim Kurulu Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında araştırma görevlilerinin alımlarıyla oluşturmaya başlamıştır. 2016 yılında ise yukarıda belirtilen program haricinde bölümümüzün ilk öğretim üyesi alımı gerçekleşmiş, Prof. Dr Yeşim Yasak bölüm başkanı olarak görevine başlamıştır. Ardından bölümüzün akademik kadrosuna yakın zamanlarda ve sırasıyla Doç. Dr. D. İlkiz Altınoğlu Dikmeer (Bölüm Başkan Yardımcısı), Dr. Öğr. Üyesi Temel Kalafat ve Dr. Öğr. Üyesi Aysun Ergül Topçu dahil olmuştur. Bu süreçte ayrıca ÖYP kapsamında lisansüstü öğrenimlerini sürdürmek üzere farklı üniversitelere görevlendirilen Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kayar ve Arş. Gör. Merve Koçak bölümümüze geri dönüş yapmışlardır. 2019-2020 güz döneminden itibaren ise ilk lisans öğrencilerinin alınmasıyla bölümümüzde eğitim ve öğretim sürecine başlanmıştır.

     2019-2020 bahar döneminde ise bölümümüze üç yeni araştırma görevlisi (Arş. Gör. Cemrenur Karaaslan, Arş. Gör. Beyza Yener ve Arş. Gör. Buse Aşçı) alımı daha gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2021-2022 bahar döneminden itibaren Dr. Öğr. Üyesi Arzu Çalışkan Sarı`nın dahil olmasıyla kadromuz daha da genişlemiştir. Bunun üzerine bölümün akademik kadrosu Deneysel Psikoloji, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Gelişim Psikolojisi, Klinik Psikoloji ve Sosyal Psikoloji anabilim dalları altında yapılanmıştır.

     Halihazırda ise kadromuzda bulunan altı öğretim üyesi (1 profesör, 1 doçent, 4 doktor öğretim üyesi) ve beş araştırma görevlisi (ikisi lisansüstü öğrenim görülen üniversitelerde görevli olmak üzere) ile bölümümüzde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam edilmektedir.

 

Lisans Eğitimi ve Öğretimi 

    Bölümümüz lisans programının eğitimi süresi, isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitiminin dışında 4 yıl (8 yarı yıl) olup bölümümüzde örgün öğretim modeli izlenmektedir. Bölümümüze yerleşen ve talep eden öğrencilere kontenjan dâhilinde bir yıl süreli olarak yabancı dil hazırlık programı uygulanmaktadır. (Detaylı bilgiye https://udom.karatekin.edu.tr/default.aspx adresinden erişilebilir.) Bölümümüzün ikinci öğretim programı ise bulunmamaktadır.

   Psikoloji lisans eğitiminin ilk yılında Psikolojiye giriş dersinin yanı sıra Araştırma yöntemleri, İstatistik, Fizyoloji gibi temel dersler sunulmaktadır. İkinci yıldan itibaren Klinik psikoloji, Deneysel psikoloji, Sosyal psikoloji ve Gelişim psikolojisi anabilim dallarına ait zorunlu ve seçmeli dersler ile temel ve uygulamaya dönük bilgilerin kademe kademe arttırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz, eğitim-öğretim süreçleri boyunca fakülte içinden ve dışından seçmeli dersler alarak farklı bakış açılarına sahip olma olanağı elde etmektedir. Öte yandan bölümümüze yerleşen adaylar için zorunlu staj uygulaması bulunmamaktadır.

  Bölümümüz lisans programında yer alan derslerin içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://bbs.karatekin.edu.tr/dersPlani.aspx?bkod=08&fkod=06 adresinden erişilebilir.

Olanaklar

    Bölümümüze yerleşen adaylardan ilgili Yükseköğretim Kurumu tarafından aranan şartları sağlayanlara, üniversitemiz ve üniversitemizin anlaşmalı olduğu vakıf ve kurumlar tarafından burs, yurt, ücretsiz yemek, kısmi zamanlı çalışma vb. olanaklar sağlanmaktadır.

    Konuyla ilgili bilgilere ve güncel duyurulara üniversitemiz https://sks.karatekin.edu.tr/default.aspx sayfasından erişilebilir.

Mezuniyet Koşulları ve Alınacak Derece

   Psikoloji lisans programında öğrenim gören öğrencilerimizin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Psikoloji alanında "lisans derecesi" (Bachelor of Arts) almaya ve Psikolog unvanını kullanmaya hak kazanırlar.

Mezuniyet Sonrası İş Olanakları

   Bölüm öğrencilerimiz mezun olduktan sonra hem uygulama hem de akademide olmak üzere pek çok alanda iş olanağı bulabilmektedirler. Mezunlarımız uygulama alanında, hastanelerin psikiyatri, pediatri, onkoloji vb. kliniklerinde, özel ya da resmî kurumların anaokulu ve kreşlerinde, özel eğitim merkezlerinde, cezaevlerinde, rehberlik ve danışma merkezlerinde, fabrika ve işletmelerde, psikoteknik merkezlerinde psikolog olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca son yıllarda psikolojiye artan ilginin doğal bir sonucu olarak çeşitli üniversitelerde psikoloji bölümleri açılmıştır. Dolayısıyla mezunlarımız, sosyal psikoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi, endüstri/örgüt psikolojisi gibi anabilim dallarında uzmanlaşarak akademisyen ve araştırmacı olarak da çalışma olanağı elde edebilmektedir.

 

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim

    Bölümümüzde ayrıca 2021-2022 akademik yılından itibaren Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak açılan Genel Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı’na da öğrenci alınmaktadır. Program, yalnızca Sosyal Psikoloji modülünü içermekte olup bu alanda akademik ve uygulamalı çalışmalar yapmayı amaçlayan lisans mezunu adaylara yöneliktir. Programın ilk yılında öğrencilerin sosyal psikoloji yönelimli olarak açılacak dersleri başarıyla tamamlamaları, ikinci yılında ise yine bu alanda tez çalışmalarını başarıyla yürütmüş olmaları beklenmektedir.

    Genel Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı’nda yer alan derslerin içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://bbs.karatekin.edu.tr/bolumDetay.aspx?bkod=16&fkod=83 adresinden erişilebilir.